Kanskje en av årets viktigste lunsjer?
I år som vi fjor inviterte Findus og Matvett til et matsvinn-arrangement i Oslo. Dette for å sette fokus på matsvinnfloka og for å hjelpe nordmenn til å kaste mindre mat. Vi inviterte politikere, deltakere fra næringsliv, unge og eldre til matsvinnlunsj, for å diskutere matsvinnproblematikk og løsninger.
Vi tror at det er gjennom samarbeid og dialog at vi løser utfordringer, også den om matsvinn. Norge er et foregangsland når det gjelder samarbeid om å redusere matsvinn, dette gir et fantastisk utgangspunkt for den store dugnaden som må til for å gjøre noe med denne floka. Se filmen under for å få et større innblikk i hva vi kom frem til i matsvinn-lunsjene.
2,5 tonn matsvinn reddet!
I september ble 2,5 tonn blomkålstilker fra produksjonen ved vår fabrikk i Larvik reddet av vi donerte stilkene til ISS-kantiner på Østlandet, blant annet regjeringskantinene. Blomkålstilker er noe vi dessverre ikke får brukt i produksjonen vår, og som derfor normalt går til dyrefôr.
Gjennom samarbeid blir vi sterkere, og vi er kjempeglade for at dette lasset med blomkålstilker heller kunne bli til spennende lunsjretter hos ISS!
- Det er viktig at bransjen tar nye grep for å bedre ressursutnyttelsen og kutte matsvinnet. Det er fint å se hvordan Findus og ISS viser vei for hvordan norske produsenter og kantiner kan utnytte mer av maten, sier landbruks-og matminister Olaug Bollestad.Matsvinnboks på Oslo S skapte engasjement blant politikere!
Høsten 2018 ønsket vi å virkelig sette matsvinn på agendaen, og fikk med oss Matvett på en stor kampanje. Vi ville visualisere for forbrukerne hvor mye mat som kastes i Norge hver eneste dag, og gjorde dette i form av en installasjon på Oslo S; Matsvinnboksen.
Matsvinnboksen viste frem 5 tonn matsvinn, den mengden spiselig mat som kastes hvert 10.minutt i Norge. 385 000 tonn bortkastet mat. Hvis man stabler disse matsvinnboksene oppå hverandre vil de faktisk i løpet av ett år nå opp til verdensrommet. Mat nok til å mette 700 000 mennesker ett helt år.
Dette er en utfordring vi alle må bidra til å endre!
Matsvinnboksen på Grefsen skole
For å lære kommende generasjoner å ta vare på maten er det viktig å lære opp, engasjere og inspirere dagens unge. Vi tok med Matsvinnboksen til Grefsen skole, og gjennomførte et undervisningsopplegg ledet av Matvett og Østfoldforskning.
Alle elevene hadde med en grønn pose med matavfall hjemmefra og vi gjennomførte såkalte plukkanalyser av innholdet. Vi sorterte ut matsvinnet og kategoriserte det, veide opp og registrerte dataene. Gjennom aktiv deltakelse lærte elevene om hva som kunne vært spart, brukt til noe annet eller fryst ned.